Ez a különleges sütemény csodálatos aranykezű nagymamám receptje alapján készült, amelyet nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon finom amikor forrón kikerül a sütőből, de ínycsiklandó kihűlve is. Az alábbi receptben a klasszikus verzió mellett a cukormentes variációt is elrejtettem, így ugyanis IR-esek, diétázók, cukorbetegek is élvezhetik ezt az édességet. Recept a kattintás után érhető el, további IR-rel kapcsolatos bejegyzéseket pedig az instagram.com/ir_on_will oldalon találsz!
Hozzávalók: / Hozzávalók a diétás verzióhoz:
- 2 kg túró
- 5 egész tojás
- 0.5 kg cukor / - 0.5 kg eritrit
- egy csipet só
- 5 evőkanál búzadara / - 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzadara vagy zabliszt
- 4 evőkanál liszt / - 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
A tetejére:
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 tojás
A szamóca mártáshoz
- fél kg szamóca
- ízlés szerint cukor / ízlés szerint eritrit
- víz
- néhány csepp citromlé
- kb. fél liter tej vagy cukormentes növényi tej
Az összetevőket a tej kivételével összekevered alaposan egy nagy tálban, majd körülbelül fél liter tejjel addig hígítod, amíg nem lesz jó sűrű, krém szerű állaga a tésztának. A kész masszát öntsd a kivajazott, búzadarával, zabliszttel vagy liszttel meghintett tepsibe, majd a tetejét kend be óvatosan a tejföllel összekevert tojással. 210 fokon körülbelül 70 - 80 percig kell sütni, de mivel ez függ a tepsi nagyságától, inkább a tetejét érdemes figyelni. Akkor van kész a lepény, amikor a tetején barna foltok jelennek meg, hála a tojásos tejfölnek.
Amíg sül, elkészítheted a szamóca mártást. A szamócákat vágd ketté, majd egy lábasban kezdd el melegíteni kis lángon. Óvatosan kezdj el hozzá vizet adagolni, valamint ízlés szerint édesítsd és add hozzá a citromlevet! Akkor van kész, amikor sűrű, zselés állagot kapsz és elkezd az egész massza "rotyogni". Hagyd kihűlni és pakold a kész túrós lepényre!
A #szeretlekmama receptek történetét ide kattintva olvashatod el.