Télen mindig jó, ha elővarázsolhatod a spájzból a nyár ízeit befőtt formájában. Mutatom, hogy készül a cukormentes meggybefőtt.
Mutatom a lépéseket!
1. A kimagozott meggyet alaposan fertőtlenített (ha kell, kifőzött) befőttes üvegekbe teszed.
2. Kiválasztasz egy megpakolt üveget, amit megtöltesz vízzel, majd leöntöd róla egy tálba úgy, hogy a meggyek ne guruljanak ki. Így tudni fogod, mennyi víz megy egy üvegbe.
3. Megszaporítod a vizet annyira, hogy elég legyen minden befőttes üvegbe és kezdd el hozzá adagolni az édesítőt. (Én eritritet tettem hozzá, de bármi mást is választhatsz!) A lényeg, hogy amikor megkóstolod a vizet, legyen már-már túl édes, akkor lesz az igazi.
4. Öntsd fel az édes vízzel az üvegeket amennyire csak tudod!
5. A nátrium-beonzoáttal hintsd meg a tetejüket, mintha csak megsóznád a készülő befőtteket.
6. Jöhet rá a celofán és a tetők.
7. Tedd az üvegeket egy nagy fazékba, aminek az aljára tegyél újságpapírt! Öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ne érje el a befőttek tetejét, majd fedd le újságpapírral!
8. Főzd lassú tűzön kb. egy órán keresztül, de fontos, hogy ne lobogjon a víz!
9. Ha levetted a gázról, akkor alaposan bugyoláld be az edényt, tehetsz rá törölközőt, pokrócot és hagyd így kihűlni!
10. Ha teljesen kihűlt a víz, mehetnek a befőttek a polcra! Onnan tudhatod hogy jól dolgoztál, hogy amikor megmozgatod, szépen "táncolnak" az üvegben a meggyszemek.
További IR-rel kapcsolatos bejegyzéseket pedig az instagram.com/ir_on_will