Ez ugyan nem a nagymamám receptje, de igen büszke volt rám, amikor kisütöttem az első kis vekniket, ráadásul imádom ezt a kenyeret, így nem maradhat el a recept sem! A részletek a kattintás után érhetők el, további IR-rel kapcsolatos bejegyzéseket pedig az instagram.com/ir_on_will oldalon találsz!
Az alábbi leírásban a klasszikus verzió mellett a cukormentes variációt is elrejtettem, így ugyanis IR-esek, diétázók, cukorbetegek is élvezhetik a friss, forró kenyeret. Az eredeti receptet a Debrecz'N BBQ oldaláról vettem át. :)
Hozzávalók:
800 gramm finomliszt / 560 gramm teljes kiőrlésű liszt, 240 gramm finomliszt
620 ml víz
1/3 porélesztő
1 ek méz (no para, megeszi az élesztő, de kihagyható az IR-barát változatban, enélkül is feljön majd a tészta)
1 ek só
½ ek rozmaring
1 kk gyömbér por
Elkészítés:
1. A lisztet beleteszed egy keverőtálba, hozzáadod a sót, a rozmaringot, és a gyömbérport.
2. A vizet összekevered a mézzel és az élesztővel.
3. Ezután összekevered a lisztes és a mézes keverékeket. Nem kell dagasztanod, csak homogénre keverned. A cél, hogy elérj egy nagyon sűrű, nokedli tészta állagot.
4. Tedd be egy tálba, fedd le, majd 12 órán keresztül keleszd meg a hűtőben. (Ha este összegyúrod, akkor reggelre pont jó lesz.)
5. Lisztezett felületen vágd 3 hosszúkás részre a tésztát, majd tekerd meg háromszor. (Ragadni fog, szóval lisztezz!)
6. Tedd a tésztát kilisztezett tepsibe, majd 200 fokra előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt süsd készre a kenyereket. Jó tanács: a sütő aljába rakjál egy tál vizet!
A #szeretlekmama receptek történetét ide kattintva olvashatod el.