Sokan gondolják, hogy aki diétázik, az bizony elfelejtheti a hamburgert. Nos, íme egy fogyókúrás változat házi bucival és saját gyártású majonézzel.
Hozzávalók 3 db bucihoz:
90 gramm teljes kiőrlésű liszt, 90 gramm zabpehelyliszt, 70 gramm finomliszt
1 tk só
15 gramm eritrit
20 g friss élesztő
1 db tojás
15 g puha vaj
150 g natúr joghurt
+ 1 db tojás a kenéshez
A hozzávalókat nagyon alaposan összedolgozod, majd 60 percen keresztül keleszted. Ne aggódj, ha nem lesz látványos a tészta mozgása, a sütőben szépen megkelnek majd a bucik. Ha letelt az 1 óra, előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 percen keresztül sütöd a megformázott és tojással lekent kis zsemléket. Érdemes folyamatosan ellenőrizni, hogy állnak éppen a bucik, mert én például az utolsó 5 percben csak a tetejét pirítottam a szép szín kedvéért. Egy fogpiszkáló segítségével remekül tudod tesztelni, hogy áll a belseje.
A házi majonézhez:
(Ez a férjem tuti receptje!)
Hozzávalók:
1 tojás sárgája
1 „nyelet” citromlé
só, bors ízlés szerint
nagyon pici dijoni mustár
étolaj
A tojás sárgáját elkezded felverni a robotgép segítségével, míg elkezd kicsit habosodni. Nagyon lassan és óvatosan elkezded hozzá adagolni az étolajat, de mindig csak akkor add hozzá a következő adagot, ha már összeállt a massza. Közben mehet bele egy pici citromlé is, először érdemes kevesebbet adni hozzá és kóstolni, mert ízlések és pofonok. :) Természetesen a só, a mustár és a bors is belekerül. Az olajat addig adagolod hozzá, amíg sűrű, krémes állagú nem lesz.
A burger összeállítása:
Ami nálunk került bele:
- Marhahús pogácsák (A húspogácsához receptet később mutatunk nektek.)
- rengeteg zöldség
- házi majonéz
- cukormentes ketchup
- sajt
Az eredmény önmagáért beszél, a méréseink szerint egy zsemlében kb. 50-55 gramm szénhidrát volt, de természetesen ezt mindig magadnak kell kiszámolnod, mert két buci sem egyforma.
További diétával, IR-rel kapcsolatos bejegyzéseket pedig az instagram.com/ir_on_will oldalon találsz! A #szeretlekmama receptek történetét ide kattintva olvashatod el.